Reitit ja Muinaispolku – Antiikkiverstas

Reitit ja Muinaispolku

Voit Rikalanmäellä käydessäsi poiketa tutustumaan muinaispolkuun ja rautakautiseen kalmistoon – tai tee patikointiretki Rikalan Reitillä Halikonjokilaakson valtakunnallisesti merkittävässä kulttuurimaisemassa, tutustu Halikon museoon ja kiipeä Linnavuorelle katsomaan näköaloja rautakauden ihmisen näkökulmasta!

Kauempaa saapuville auto- ja pyörämatkalaisille suosittelemme leppoisaa ajelua ikivanhalla kauppareitillä, valtakunnan länsi- ja itäosia yhdistäneellä Kuninkaantiellä tai Salon seudulta Kemiön saaristoon johtavalla Rannikkoreitillä.

Muinaispolku

Rikalanmäen kiertävä muinaispolku kertoo alueen rautakautisesta asutuksesta ja elämästä. Polun varren opastaulut tuovat esille erityisesti hautaamiskulttuuria, kaupankäyntiä sekä alueen arkeologisen tutkimuksen vaiheita. Alueen myöhemmästä asutuksesta muistuttavat jo kadonneiden rakennusten kivijalat ja kellarikuoppien painanteet. Muinaisjäännösten ohella polku tutustuttaa kulkijansa myös kulttuurikasvillisuuteen.

Polku alkaa Rikalanmäen pihalta. Vaihtelevassa maastossa kiertelevä, muutaman sadan metrin pituinen muinaispolku on kesäisin hoidettu ja merkitty puupaaluin. Rikalanmäeltä polkua on mahdollista jatkaa Linnamäelle muinaislinnaan saakka.

Paras vuodenaika muinaispolun kiertämiselle on huhti-lokakuussa. Myymälästämme voit noutaa polun tarkemman kartan sekä tutustua myytävänä olevaan, Rikalan ja Suomen muinaishistoriaa käsittelevään kirjallisuuteen ja esitteisiin. Uutuutena polulle on tulossa mobiiliopastus sekä tiloissamme nähtävä rautakautisesta historiasta kertova videoesitys, joka syventää matkaa Suomen kulttuurihistoriaan.

Rikalan Reitti

Rikalan Reitti on jalan tai pyörällä kuljettava patikointireitti, joka johdattaa läpi Halikonjokilaakson kulttuurimaiseman. Reitti alkaa Halikon kirkolta ja päättyy muinaiselle Rikalan Linnavuorelle. Reitin pituus on noin 2,5 kilometriä (yhteen suuntaan).

Halikon keskiaikaisen kivikirkon vierellä sijaitsee kolmikerroksiseen kivimakasiiniin rakennettu Halikon museo, joka esittelee Halikon ja Salon seudun historiaa. Museolta reitti jatkuu 1866 rakennetun museosillan yli läpi Halikonjokilaakson kauniisti polveilevan maiseman.

Seuraavana reitin varrella on Rikalanmäki, jonka voit kiertää opastettua muinaispolkua pitkin ja samalla levähtää kahvilassamme nauttien lounaasta ja herkuista, tutustuen samalla perinnerakentamiseen ja alueen historiaan.

Reitin viimeinen etappi on esihistoriallinen Rikalan Linnavuori, yksi Varsinais-Suomen tunnetuimmista muinaislinnoista. Polku vuorelle johtaa läpi jylhän metsän ja kiertää ylös läpi muinaislinnan vallirakenteiden. Huipulta tarjoutuvat hienot näköalat Halikon Kirkon suuntaan halki kumpuilevan viljelys- ja jokilaaksomaiseman.

Rautakaudella linnavuori varustuksineen on hallinnut Halikonjokilaaksoa ja siltä käsin on voitu valvoa joella ja Halikonlahdella kulkijoita. Vaaran uhatessa linnavuori on tarjonnut suojaa lähiseudun asukkaille.

Lue kertomus Linnavuorelta Retkipaikasta!

Kuninkaantie

Suuri Rantatie, jota nykyään kutsutaan usein Kuninkaantieksi, on Turusta Viipuriin johtanut historiallinen maantie, osa vanhaa postireittiä Norjan Bergenistä Oslon ja Tukholman kautta Pietariin saakka. Tietä on käytetty ainakin jo keskiajalla 1300-luvulla. Muinainen tielinjaus on edelleen suurimmaksi osaksi kuljettavissa ja merkitty Kuninkaantie-kylteillä. Asiaan perehtynyt tutkimusmatkailija voi vieläkin löytää osuuksia alkuperäisestä valtatiestä kyläteiksi tai kärrypoluiksi unhottuneena.

Kuninkaantie on upea reitti niin auto- kuin pyöräretkille; sen varrelta löydät arvokkaat luonto- ja kulttuurikohteet sekä monipuoliset majoituspalvelut, uimapaikat ja mahdollisuuksia telttailuun ikimetsien keskellä.

Salon seudulla Kuninkaantie kulkee Paimiosta vanhaa Turuntietä Halikon kirkon ja Salon keskustan kautta kohti Perniötä. Rikalanmäelle löydät helposti; 200 metriä Halikon museosillasta länteen käänny Rikalantielle ja seuraa opasteita.

Rannikkoreitti

Kesällä 2016 perustettu uusi pyöräilyreitti kulkee idyllisiä pikkuteitä seuraten Salosta läpi Kemiönsaaren aina Hiittisten saaristoon saakka. Matkan varrelle osuu niin kauniita ruukkimiljöitä, perinteistä viljelysmaisemaa kuin suolantuoksuista ulkosaaristoakin. Rakennuskulttuurin ystäville ehdoton tutustumiskohde on Sagalundin museo Kemiön keskustassa – vuonna 1900 perustettuun ulkomuseoon on siirretty 27 historiallista rakennusta hienoon puistoympäristöön.

Reittivaihtoehtoja on useita, joten meno- ja paluumatkalle saa vaihtelua. Salosta Kemiöön voi kulkea joko Teijon kansallispuiston ja Strömman kautta, tai läntistä reittiä Vartsalan ja Angelniemen läpi. Rikalanmäki on tällä reitillä maino ensimmäinen tai viimeinen etappi!